Motorul de curent continuu cu magnet permanent: principiul de lucru

Intr-un motor de curent continuu, o armatura se roteste in interiorul unui camp magnetic. Principiul de baza de lucru al motorului de curent continuu se bazeaza pe faptul ca ori de cate ori un conductor care transporta curent este plasat in interiorul unui camp magnetic, va exista o forta mecanica experimentata de catre acel conductor. Toate tipurile de motoare de curent continuu functioneaza numai in baza acestui principiu. De aceea pentru construirea unui motor de curent continuu, este esential sa se stabileasca un camp magnetic. Campul magnetic este, evident, stabilit prin intermediul unui magnet. Magnetul poate fi de orice tip si anume acesta poate fi electromagnet sau poate fi un magnet permanent. Atunci cand un magnet permanent este utilizat pentru a crea un camp magnetic intr-un motor de curent continuu, motorul este denumit ca motor magnetic permanent de curent continuu sau motor de curent continuu cu magnet permanent

Ati deschis vreodata vreo jucarie cu baterie, daca ati facut-o, ati gasit, evident, o baterie actionata cu motor in interiorul acesteia. Acest tip de motor actionat de baterie nu este altceva decat un motor de curent continuu cu magnet permanent. Aceste tipuri de motoare sunt, in esenta simple in constructie. Aceste motoare sunt de obicei utilizate ca motor de pornire in automobile, stergatoare de parbriz, masini de spalat, pentru suflante utilizate in radiatoare si aparate de aer conditionat, pentru a ridica si si a cobora ferestre. Acesta este, de asemenea, utilizat pe scara larga in jucarii. Pe masura ce intensitatea campului magnetic al unui magnet permanent este fixa, acesta nu poate fi controlat din exterior, controlul campului al acestui tip de motor de curent continuu nu este posibil. Astfel, motorul de curent continuu cu magnet permanent este utilizat in cazul in care nu este nevoie de un control al vitezei motorului prin controlul campului sau. Motoarele mici cu kW fractionati si sub fractionali sunt acum construite cu magneti permanenti.

Constructia motorului de curent continuu cu magnet permanent

Dupa cum este indicat in numele motorului de curent continuu cu magneti permanenti, polii de camp ai acestui motor sunt, in esenta, realizati din magneti permanenti. Un astfel de motor consta in principal din doua parti. Stator si o armatura. Statorul poate fi un cilindru de otel, iar magnetii sunt montati la periferia interioara a acestui cilindru. Magnetii permanenti sunt montati in asa fel incat polul N si polul S al fiecarui magnet se confrunta alternativ cu armatura. Asta inseamna ca, in cazul in care polul N al unui magnet se afla in directia armaturii, atunci polul S al magnetului urmator va fi asezat in directia armaturi.

motoare electrice

In plus fata de pastrarea magnetului pe periferia sa interioara, statorul cilindric, din otel serveste, de asemenea, drept cale de intoarcere cu retinere redusa pentru fluxul magnetic. Cu toate ca bobina camp nu este necesara in motorul de curent continuu cu magneti permanenti, aceasta este inca, uneori utilizata impreuna cu magnetul permanent. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in cazul in care magnetii permanenti isi pierd puterea, aceste forte magnetice pierdute pot fi compensate prin campul de excitatie produs de catre aceste bobine de camp. In general, materialele magnetice dure, rare sunt utilizate pentru acesti magneti permanenti.

Rotor: Rotorul motorului cu magneti permanenti este similar cu cel al altor motoare de curent continuu. Rotorul sau armatura motorului de curent continuu cu magneti permanenti este formata, de asemenea, din miez, bobine si comutator. Miezul pentru armatura este realizata dintr-un numarul de fante de laminare circulara din tabla de otel, izolate termic cu lac. Prin fixarea acestor placi de otel circulare, una cate una, o forma cilindrica de baza, cu fanta este formata pentru armaturi. Lamelele de otel laminate izolate termic cu lac sunt utilizate pentru a reduce pierderile datorate curentilor turbionari din armatura unui motor de curent continuu cu magneti permanenti.

Aceste fante de la periferia exterioara a miezului armaturii sunt utilizate pentru a gazdui conductoarele pentru armaturi in ele. Conductoarele armatura sunt conectate intr-un mod adecvat, care da nastere la armatura de infasurare. Terminalele de capat ale infasurarii sunt conectate la lamelele colectorului plasate pe arborele motorului. Ca si alte motoare electrice de curent continuu, perii de carbune sau grafit sunt plasate cu presiunea unor arcuri pe segmentele comutatorului pentru a furniza curent armaturii.

Principiul de functionare al unui moto de curent continuu cu magneti permanenti

Asa cum am spus mai devreme principiul de functionare al motorului acesta este doar similar cu principiul general de lucru al motorului de curent continuu. Acest lucru se intampla atunci cand un conductor transportator vine intr-un camp magnetic, o forta mecanica va fi experimentata de conductor si directia acestei forte este guvernata de „regula mainii stangi” a lui Fleming. Intrucat intr-un motor de curent continuu cu magnet permanent, armatura este plasata in interiorul campului magnetic al magnetului permanent; armatura se roteste in directia fortei generate. Aici fiecare conductor al armaturii experimenteaza forta mecanica F = B.I.L Newton unde B este intensitatea campului magnetic Tesla (weber / m2), I este curentul in Amperi care curge prin acel conductor si L este lungimea in metri a conductorului care se afla sub campul magnetic. Fiecare conductor al armaturii cunoaste o forta si compilarea acestor forte produce un cuplu, care tinde sa roteasca armatura.

Avantajele motorului de curent continuu cu magneti permanenti Braco

Aceste motoare electrice Braco au unele avantaje fata de alte tipuri de motoare de curent continuu:

1. Nu este nevoie de aranjamentul campului de excitatie.
2. Nici o putere de intrare nu este consumata pentru excitatie, ceea ce imbunatateste eficienta motorului de curent continuu.
3. Nu exista o bobina de camp, prin urmare, spatiul pentru bobina camp este salvat ceea ce reduce dimensiunea totala a motorului.
4. Mai ieftin si mai economic pentru aplicatii cu kW fractionali

Aplicatii ale motorului de curent continuu cu magnet permanent

Motorul de curent continuu cu magnet permanent Braco este utilizat pe scara larga in cazul in care sunt necesare motoare de curent continuu mici si, de asemenea, acolo unde nu este necesar un control foarte strcit, cum ar fi ignitia la automobile, jucarii, stergatoare, spalator, suflante de aer cald, sisteme de aer conditionat, unitati de disc de calculator si multe altele.

Dati cu parerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.