Cand “sala” e periculoasa: Exercitiile care te pot “rupe”

Exercitiile din sala de forta aduc, de obicei, mai multa putere, mai multa energie, un corp mai ferm si un aspect mai bun. Asta daca sunt facute bine. Daca nu, exercitiile care iti aduc forma fizica te pot accidenta, ba chiar te pot lasa cu zone distruse sau dureroase pentru toata viata. Accidentarile din sala de fitness pot avea doar cateva cauze: executia incorecta, greutatea mult prea mare si incalzirea insuficienta. Din pacate, mai ales incepatorii cad prada accidentarilor pentru ca nu sunt atenti la aceste trei elemente.

Desi practic orice exercitiu iti poate face probleme daca nu faci ceea ce trebuie, cele mai frecvente accidentari se produc atunci cand vorbim de exercitiile pentru cele trei zone sensibile: a genunchilor, a umerilor si cea lombara.

Iata cele mai des folosite exercitii riscante, acelea carei afecteaza cel mai des pe cei care sunt practicanti de culturism:

1. Tractiuni la ceafa

Toata lumea foloseste tractiunile pentru a-si lati spatele, insa multi le folosesc de o maniera ce poate avea consecinte nedorite – aduc bara la ceafa, nu la piept. In felul asta, capsula rotatorie a umarului, chiar daca e bine incalzit dar mai ales daca nu e, va fi pusa intr-o pozitie foarte dificila si poate ceda. Mult mai buna e varianta la piept, care permite si folosirea unor greutati ceva mai mari in siguranta. Evident, nici aceasta nu e total lipsita de riscuri, mai ales daca te lasi mult pe spate, dar e preferabila oricand tractiunilor la ceafa.

Sala – top exercitii periculoase

2. Impins cu bara de la ceafa

Asa-numita “presa militara” pentru deltoizi, impinsul cu haltera din spatele capului, sufera de acelasi “pacat” precum tractiunile mai sus mentionate – tensioneaza capsula rotatorie a umarului. Alternative mai sigure sunt impinsul de la piept sau impinsul cu gantere pe vertical.

sala - top exercitii periculoase

3. Genuflexiuni

Genuflexiunile sunt, probabil, cele mai complete exercitii pe care le poti face, unele care iti vor dezvolta bine toata partea de jos a corpului. Din pacate, sunt si unele din exercitiile cel mai greu de facut corect. Unii se apleaca prea mult in fata, altii se lasa prea mult pe spate, unii coboara prea mult si tot asa. Exista chiar si oameni care le fac avand calcaiele ridicate pe niste discuri, ceea ce pune o presiune uriasa pe tendoane. Fiind un exercitiu atat de complex, poate aduce accidentari in o multime de zone, de la genunchi la gambe si spatele inferior.

Pentru a evita asemenea lucruri, fie apelati la genuflexiuni doar cand ati invatat bine miscarea, cu corpul liber sau cu greutati foarte mici, fie folositi un aparat special sau o bara culisanta (Smith).

4. Ramatul din aplecat

Ramatul din aplecat, un excelent exercitiu pentru partea interioara a spatelui, prin care se trag bratele pe langa corp, iti poate aduce o musculatura foarte densa, dar si accidentari, daca nu il faci cum trebuie.

Dat fiind ca trebuie sa stai aplecat, dar si cu spatele cambrat, pozitia e dificila si multi o gresesc. Destul de neplacut, pentru ca, fiind un exercitiu care permite greutati mari, dar si fiind implicat mijlocul, s-ar putea sa te trezesti cu niste dureri intense. De aceea, mare atentia la cum faci ramat – cel mai bine, pana prinzi experienta, fa-l la aparate.

5. Indreptari pentru lombari

Unele din cele mai “puternice” exercitii, indreptarile cu haltera luata de pe podea, sunt si din cele mai riscante, mai ales daca nu stii sa tii spatele drept sau daca te “incarci” prea mult cu greutate. Poti face de la hernii la rupturi la genunchi, adica din categoria celor care-ti pot aduce probleme pe viata. Reteta nu poate fi decat cea deja “prescrisa”: invata exercitiul, fa-l controlat, incalzeste-te si nu te “arunca” la prea multe kilograme puse pe bara.

Dati cu parerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.